Πάμε στη Λίμνη Δόξα το Σαββατοκύριακο;

Η μικρήΛίμνη Δόξα (εδώ)και πανέμορφη βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, στην περιοχή του Φενεού στο Νομό Κορινθίας. Η περιοχή εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο με σχήμα σχεδόν τριγωνικό, περιτριγυρισμένο από βουνά με πυκνά δάση, κι έχει ως φυσικά του όρια τρία βουνά: την Κυλλήνη βόρεια, τον Ολίγυρτο ανατολικά-νότια και την οροσειρά του Χελμού δυτικά.Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε το 1998 με την κατασκευή φράγματος. Στα νερά της θα δείτε να καθρεφτίζονται οι ψηλές κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης ενώ πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο. 

Όπως θα σας διηγηθούν οι ντόπιοι, η ιστορία της λίμνης είναι πολύ παλιά και σύμφωνα με μαρτυρίες από τον 4ο π.Χ αιώνα αναφέρεται ότι η λίμνη άλλοτε κατέκλυζε τον κάμπο και έκανε καταστροφές κι άλλοτε άδειαζε. Οι ποταμοί Δόξας και Όλβιος μετέφεραν εκεί τα νερά τους, μετατρέποντας την κάθε χειμώνα σε λίμνη. Όπως θα δείτε, τα σημάδια που άφησε το νερό στα βράχια των βουνών είναι εμφανή μέχρι και σήμερα καθώς η λωρίδα στην οποία έφτανε η στάθμη της λίμνης παραμένει γυμνή από βλάστηση.
Σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την λίμνη βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Φονιά (φώτο..εδώ)το οποίο χτίστηκε το 1610 και από το μπαλκόνι του προσφέρεται υπέροχη θέα.

Αξίζει να επισκεφτείτε όμως και τα μικρά γραφικά χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη. Από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου ο δρόμος οδηγεί στο Φενεό, το Στενό και την Γκούρα, έδρα του Δήμου Φενεού. Αφού περάσετε το Στενό, ο δρόμος συνεχίζει προς βορρά ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Όλβιου. Η παράκαμψη δυτικά του δρόμο προς τον Ταρσό οδηγεί στο Φενεό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το Λαογραφικό μουσείο του φορτωμένο με μνήμες και παραδόσεις του τόπου.

Νότια της Γκούρας βρίσκεται το Μεσινό και πολύ κοντά του, λίγο δυτικότερα, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Φενεού. Στην Γκούρα αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία της με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός το Στενό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού. Στα ερημοχώρια του Άνω και Κάτω Ταρσού αξίζει να επισκεφτείτε το έρημο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου. Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου, πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια.

Κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Ζήρειας και με καταπληκτική θέα ολόγυρα, θα συναντήσετε το πρώτο χωριό της Φενεού, τη Μοσιά, χτισμένη σε μια πλαγιά πάνω από τον κάμπο με αμφιθεατρική κλίση.
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Πανόραμα με τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο του Κοιμητηρίου, του 13ου αιώνα. Στις τοιχογραφίες των αγίων οι Τούρκοι έχουν “βγάλει” τα μάτια από τους αγίους. Μια ακόμα βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, στη λίμνη Δασίου. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ένα ξέφωτο ανάμεσα στα έλατα.

Επίσης εάν σας αρέσει η πεζοπορία και ποδηλασία στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να ανακαλύψετε έτσι τις κρυμμένες ομορφιές της περιοχής.

Η διαμονή στον Ξενώνα Αλεξίου είναι η ευχάριστη έκπληξη!!
Αυθεντικά πετρόκτιστο αρχοντικό,με όλες τις ανέσεις και την κατάλληλη εργονομία για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.